
Hamilelik Sırasında Seyahat Güvenli Midir?
Çoğu kadın için hamilelik sırasında seyahat güvenlidir. Siz ve fetüsünüz sağlıklı olduğunuz sürece, 36 haftalık gebe olana kadar güvenle seyahat edebilirsiniz.
Hamilelik Sırasında Seyahat İçin En Uygun Zaman Nedir?
Seyahat için en uygun zaman, hamileliğinizin ortasıdır – 14 ile 28. haftalar arasında. En sık karşılaşılan gebelik problemleri, ilk ve son 3 ayda daha sık gerçekleşir. Hamilelik sırasında, enerjiniz geri geldiğinde sabah bulantıları da ortadan kalktığı için etrafta dolaşmak hala kolaydır. Kendi hisleriniz sizin için en iyi rehberdir.
Hamilelik Sırasında Seyahat Ne Zaman Tavsiye Edilmez?
Preeklampsi , suların erken gelmesi ve erken doğum eylemi gibi belirli gebelik komplikasyonlarınız varsa, seyahat önerilmemektedir . Eğer ikiz gebe iseniz, seyahat de iyi bir fikir olmayabilir.
Bir Yolculuğa Çıkmadan Önce Ne Yapmalıyım?
Seyahatinizin güvenli ve konforlu olduğundan emin olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:
- Seyahate çıkmadan önce kadın doğum uzmanınızın görüşünü mutlaka alın.
- Tahmini doğum tarihinizi bilin. Seyahat ederken bir probleminiz olursa, muayenede hamileliğinizle ilgili bilgilere ihtiyaç olacaktır.
- Kullandığınız ilaçları yanınıza alın.
- Aşılarınız ile güncel olup olmadığına bakın.
Derin Ven Trombozu Nedir ve Neden Hamile Gezginler İçin Endişe Sebebidir?
Derin ven trombozu (DVT), bacaklarda veya vücudun diğer bölgelerindeki damarlarda bir kan pıhtısının oluştuğu bir durumdur. DVT, pıhtıların akciğerlere gittiği tehlikeli bir duruma yol açabilir. Uzun mesafeli seyahatlerde olduğu gibi uzun süre hareketsiz kalmak veya oturmak DVT riskini artırabilir. Hamileliğin kendisi de DVT riskini artırır. Uzun bir seyahat planlıyorsanız, DVT riskinizi azaltmak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Bolca sıvı için.
- Bol ve rahat giysiler giyin.
- Düzenli aralıklarla yürüyün ve ayaklarınızı uzatın. Örneğin, araba ile seyahat ederken, bacaklarınızı dışarı çıkarmak ve germek için sık sık mola verin.
Araba kullanırken Nelere Dikkat Etmeli ?
Araba gezisi sırasında, günlük sürüşü mümkün olduğunca kısa yapın. Her araba sürdüğünüzde emniyet kemerinizi takın. Kemerinizi kemerinizin alt kısmına, karnınızın alt kısmına yerleştirin. Omuz kemerini karnınızın yanına ve göğsünüzün ortasına (göğüsleriniz arasında) yerleştirin. Sık sık durmak için plan yapın, böylece etrafta hareket edebilir ve bacaklarınızı gerdirebilirsiniz.
Uçakla Seyahat Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
Uçağınız için rezervasyon yaparken beklenen doğum tarihini aklınızda bulundurun. 36 haftalık hamilelikten önce uçuşunuzu tamamlayın. Bazı iç hava yolları seyahatin tamamen kısıtlanmasını ya da hamileliğin son ayında doktor raporuna ihtiyaç duymaktadır. Uluslararası uçuşlar için, son tarih genellikle daha erkendir, bazen 28 hafta kadar erken. Seyahatinizi planlarken hava yolu şirketinizin politikalarını kontrol edin.
Koridorda bir koltuk alın, böylece bacaklarınızı yukarı kaldırabilir ve uzatabilirsiniz. Bunu her 2 saatte bir yapmanız iyi olur. Uçuştan önce gaz üreten yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden kaçının. Emniyet kemerinizi her zaman takın.
Gemi İle Seyahat Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir doktorun veya hemşirenin gemide olduğundan emin olun. Ayrıca, planlanmış duraklarınızın modern tıbbi tesislerle dolu yerler olduğundan emin olun.
Yolcu gemisi yolcularına yönelik bir endişe, norovirüs enfeksiyondur. Norovirüsler 1-2 gün boyunca şiddetli bulantı ve kusmaya neden olabilen bir grup virüsdür. İnsanlar kolayca yemek yiyerek, sıvı içerek ya da virüsle kirlenmiş yüzeylere dokunarak bulaşabilirler. Gemide iken ellerinizi sık sık yıkayın. Aynı anda ishal ve kusmanız varsa, tıbbi yardım alın.
Seyahat Ederken Ne Zaman Acil Tıbbi Yardım Almalıyım?
Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz hemen bir hastaneye gidin veya acil sağlık servislerini arayın:
- Vajinal kanama
- Pelvik veya karın ağrısı veya kasılmalar
- Suyun gelmesi
- Preeklampsinin belirtileri ve semptomları (gitmeyecek baş ağrılar, görme lekelerindeki değişiklikler veya diğer değişiklikler, yüzün veya ellerin şişmesi)
- Şiddetli kusma veya ishal
- DVT’nin belirtileri
Op. Dr. Feray GÜVENAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı