
Ayakta Ameliyat ve Yatarak Cerrahi Arasındaki Fark Nedir?
Küçük müdahale veya aynı gün ameliyatı olarak da adlandırılan yapılabilen müdahalelerdir. Yapılan işlem hastanede bir gecelik kalmayı gerektirmez, yani durumunuz stabil ise aynı gün evinize gidebilirsiniz. Eve dönüşte size refakat edecek birine ihtiyacınız olabilir. Ameliyatlar ise; yataklı cerrahi bir hastanede gerçekleşir ve geceleme gerektirir.
Ameliyatımın Sorunsuz Geçmesini Sağlamak İçin Ne Yapabilirim?
Sigara içiyorsanız, ameliyattan önce sigarayı bırakmayı deneyin. Genel anestezi akciğerlerin normal işlevini etkiler. İlaç kullanıyorsanız, ameliyattan önce veya sonra almaya devam edip etmeyeceğinizi sorun. Doktorunuzun , reçete edilenler ve vitaminler, bitkiler veya diğer takviyeler gibi reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere, aldığınız tüm ilaçları bildiğinden emin olun. Doktorunuz ameliyattan önce özel bir diyet uygulamanızı isteyebilir. Diyabetiniz varsa , glukoz seviyenizi ameliyattan önce kontrol etmek iyileşmeyi kolaylaştırabilir.
Ameliyat Öncesi Kontrolde Neler Var?
Ameliyatınızdan bir veya iki hafta önce, kan ve idrarınızın laboratuar testleri, göğüs röntgeni ve bir elektrokardiyogramı içeren fiziksel bir muayeneye ve testlere ihtiyacınız olabilir. Elektrokardiyogram, sonuçları bir grafik olarak gösteren bir aletle kalp fonksiyonunun bir testidir.
Ameliyattan Öncesi Yapılması Gereken Hazırlık Nedir?
Ameliyat türüne bağlı olarak değişir. Ameliyattan 24 saat önce alkol içmeyin. Ayrıca, bazı ameliyat türlerinden önce günde iki kez bir lavman kullanmanız istenebilir.
Ameliyat Günü İçin Neye İhtiyacım Var?
Tırnak cilası veya akrilik tırnakları çıkarın. Makyaj yapmayın. Tüm takılar genellikle ameliyattan önce vücudunuzdan çıkarılmalıdır. Gece kalıyorsanız, gözlük, kontakt lens veya protez için bir vaka da dahil olmak üzere sadece ihtiyacınız olan eşyaları getirin.
Sağlık geçmişinizi, ayrıca herhangi bir ilaç alerjisini ya da yiyecek veya latekse alerjileri (bazı cerrahi eldivenler lateks yapılır) ve kullandığınız ilaçlaçları mutlaka belirtin.
Ameliyathanedeyken Ne Olacak?
Ameliyathaneye alındıktan sonra ameliyat masasına taşınacaksınız. Nabız, oksijen seviyesi ve tansiyonunuzu ölçmek için vücudunuzun çeşitli bölümlerine monitörler takılacaktır.
Ameliyat ekibi size tekrar isminizi, doğum tarihinizi ve ne tür bir ameliyat yaptığınızı sorabilir. Tıbbi kayıtların ve testlerin son gözden geçirilmesi yapılabilir.
Genel anestezi alıyorsanız ilaçlarınız kolunuza takılan serum üzerinden ilaçlar verilecektir. Uykudan sonra idrarı boşaltmak için mesanenize sonda yerleştirilebilir.
İşlem Bittiğinde Ne Beklemeliyim?
İşlem bittiğinde, derlenme denilen alanına taşınırsınız. Bu alan ameliyat sonrası hastaları izlemek için donatılmıştır.
Birçok hasta bir operasyondan sonra uyanık, şaşkın ve soğuk hisseder. Ameliyattan kısa bir süre sonra kas ağrıları veya boğaz ağrısı olabilir. Bu problemler uzun sürmez. Durumunuz stabil oluncaya kadar derlenme odasında kalacaksınız.
Mümkün olan en kısa zamanda, hemşireleriniz olabildiğince çok hareket etmenizi önerecek. Yataktan kalkmanız ve operasyonunuzdan kısa bir süre sonra etrafta dolaşmanız tavsiye edilebilir. İlk başta yorgun ve zayıf hissedebilirsiniz. Aktiviteyi ne kadar çabuk sürdürürseniz, vücudunuzun işlevleri daha erken normale dönebilir. Ağızdan gıda alımına da başlamak için doktorunuz ya da hemşireniz sizi yönlendirecektir.
Eve Gitmeden Önce Nelere İhtiyacım Var?
Ayrılmadan önce, bir hemşire ya da doktorunuz, diyet, ilaç ve ameliyat yeri bakımıyla ilgili her türlü bilgiyi size verecektir. Ne tür şeyler veya aktivitelerden kaçınmanız gerektiğini ve ne kadar süreyle olduğunu size söyleyecektir.
Ameliyat Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Eğer büyük çaplı bir ameliyat geçirdiyseniz, normal programınızı devam ettirmeye hazır olmanız büyük olasılıkla bir ay veya daha uzun sürecektir. Küçük işlemler daha az iyileşme süresi gerektirir, ancak belirli bir süre için belirli etkinliklerde kesinti yapmanız gerekebilir.
Op. Dr. Feray GÜVENAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı