
Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) Nedir?
Pelvik inflamatuar hastalık (PID) dişi üreme organlarının bir enfeksiyondur. Bu yaygın bir hastalıktır.
PID, bakteriler vajinadan ve rahim ağzından uterusa , yumurtalıklara veya fallop tüplerine doğru hareket ettiğinde ortaya çıkar . Bakteriler bir fallop tüpü veya yumurtalıkta bir apse yol açabilir . PID hemen tedavi edilmezse uzun süreli problemler ortaya çıkabilir.
PID’ye Ne Sebep Olur?
Cinsel yolla bulaşan iki enfeksiyon (CYBE) – gonore ve klamidya – PID’nin ana sebebidir. Gonore ve klamidya, bir kadında belirsiz semptomlara ve hatta semptomlara neden olmayabilir. Bir kadın gonore veya klamidya ile enfekte olduğunda PID gelişmesi birkaç gün ile birkaç hafta arasında bir zaman alabilir. PID ayrıca, bakteriyel vajinoz gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir .
PID’nin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
PID ciddi, uzun vadeli sorunlara yol açabilir:
- İnfertilite: PID’li on kadından biri infertil hale gelir. PID, fallop tüplerinin yaralanmasına neden olabilir. Bu skar, tüpleri tıkayabilir ve yumurtanın döllenmesini önleyebilir.
- Ektopik gebelik: PID’den sonra tüplerden döllenmiş yumurtanın uterusa hareket etmesini engelleyebilir.Döllenmiş yumurta Bunun yerine, fallop tüpünde büyümeye başlayabilir. Tüp, rüptürü (patlaması) ve karında hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir. Ektopik gebelik erken teşhis edilmezse acil cerrahi gerekebilir.
- Kronik pelvik ağrı: PID, uzun süreli pelvik ağrıya yol açabilir.
PID Riski Kimde?
PID, cinsel olarak aktif olan kadınlarda herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Genç kadınlar arasında en yaygın olanıdır. 25 yaşından küçük olanların PID geliştirmesi daha olasıdır. Aşağıdaki risk faktörleri olan kadınların da PID olma olasılığı daha yüksektir:
- Cinsel geçişli enfeksiyon, çoğunlukla gonore veya klamidya
- Çoklu seks partnerleri (daha çok ortak, daha büyük risk)
- Başkalarıyla seks yapan bir seks partneri
- Geçmiş PID
PID Belirtileri Nelerdir?
PID’li bazı kadınlarda sadece hafif semptomlar veya hiç semptomları yoktur. Semptomlar belirsiz olabileceğinden, birçok vaka kadın veya kadın jinekologları veya diğer sağlık hizmetleri uzmanları tarafından tanınmamaktadır. PID’nin en yaygın belirtileri ve belirtileri listelenmiştir:
- Anormal vajinal akıntı
- Alt karın bölgesinde ağrı (genellikle hafif ağrı)
- Sağ üst karın ağrısı
- Anormal adet kanaması
- Ateş ve titreme
- Ağrılı idrara çıkma
- Mide bulantısı ve kusma
- Ağrılı cinsel ilişki
Bu belirtilerden veya semptomlardan birine sahip olmak, PID’niz olduğu anlamına gelmez. Apandisit veya ektopik gebelik gibi başka ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu belirtilerden veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz, jinekoloğunuz veya diğer sağlık hizmetleri uzmanınızla irtibat kurmalısınız.
PID Nasıl Teşhis Edilir?
PID belirtileriniz varsa pelvik muayene olmanız gerekir . Üreme organlarınızın hassas olup olmadığını incelenir. Rahim ağzından bir sıvı örneği alınıp ve gonore ve klamidya için test edilebilir. Kan testleri yapılabilir. Ultrasonografi , endometriyal biyopsi ve bazı durumlarda laparoskopi yapılabilir.
PID Nasıl Tedavi Edilir?
PID tedavi edilebilir. Bununla birlikte, PID tedavisi enfeksiyonun neden olduğu skarları tersine çeviremez. Enfeksiyon ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, infertilite gibi uzun süreli problemler için risk artar.
PID ilk olarak antibiyotiklerle tedavi edilir .Sadece antibiyotikle genellikle enfeksiyondan kurtulabilir. Bazen enfeksiyonlar tedavi edilmeden önce semptomlar geçer. Fakat ilaçları reçete edildiği sürece almalısınız.
Bazı kadınların bir hastanede tedavi edilmesi gerekebilir. Kadınlar için hastaneye yatış önerilebilir.
- açık bir teşhis yok
- hamile
- intravenöz olarak antibiyotik almalıdır
- ağır hastalıklar
- bulantı ve kusma var
- yüksek ateş
- fallop tüpü veya overde abse var
Bazı durumlarda, apse bulunduğunda, ameliyat gerekebilir.
Bir kadının cinsel partnerleri tedavi edilmelidir. PID’li kadınlarda gonore veya klamidya olan partnerler olabilir. Hastalık belirtisi olmasa bile, bir kişi bu CYBE’lere sahip olabilir.
PID Nasıl Önlenebilir?
PID’yi önlemeye yardımcı olmak için, CYB’yi önlemek için aşağıdaki adımları izleyin:
- CYBE’leri önlemek için seks yaptığınız her seferinde prezervatif kullanın. Başka doğum kontrol yöntemleri kullansanız bile prezervatif kullanın.
- Sadece CYB’si olmayan ve sadece seninle seks yapan bir partnerle seks yap.
- Seks partnerlerinin sayısını sınırlandırın. Siz veya eşinizin daha önceki ortakları olsaydı, bir CYB alma riskiniz artar.
Op. Dr. Feray GÜVENAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı