Seks Ağrılı Olduğunda

Ağrılı Seks Ne Kadar Yaygındır?

Cinsel ilişki sırasında ağrı çok yaygındır – 4 kadının yaklaşık 3’ünde yaşamları boyunca bir süre cinsel ilişki sırasında ağrı vardır. Bazı kadınlar için acı sadece geçici bir problemdir; diğerleri için uzun vadeli bir problemdir.

Seks Sırasında Ağrıya Ne Sebep Olur?

Seks sırasında ağrı, yumurtalık kistleri veya endometriyoz gibi jinekolojik  problemin belirtisi olabilir . Cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel istekle ilgili problemlerden kaynaklanabilir (cinsel isteksizlik) veya uyarılma eksikliği nedeniyle olabilir.

Seks Sırasında Ağrı Nerede Hissedilir?

Vajinanın etrafında ve  ağzını çevreleyen alanda (vestibül) veya vajinanzda vulvada ağrı hissedebilirsiniz . Perine seks sırasında ağrının sık görüldüğü yerdir. Alt sırt, pelvik bölge, rahim veya mesanede de ağrı hissedebilirsiniz.

Cinsel Tepki Problemlerine Ne Sebep Olur?

Aşağıdaki nedenlerden en yaygın olanları şunlardır:

Zihniniz: Korku, suçluluk, utanç, utanma veya cinsel ilişkiye girme gibi duygular gevşemeyi zorlaştırabilir. Rahatlayamayacağınız zaman, uyarılma zordur ve ağrı ortaya çıkabilir. Stres ve yorgunluk, seks yapma arzunuzu etkileyebilir.

İlişki sorunları: Eşinizle ilgili sorunlar cinsel tepkinizle karışabilir. Ortak bir ilişki sorunu, ortaklar arasında cinsiyet arzusu düzeylerinde bir uyumsuzluktur.

İlaçlar: Birçok ilaç bazı doğum kontrol yöntemleri de dahil olmak üzere cinsel isteği azaltabilir. Birçok ağrı kesici ilaç da cinsel isteği azaltabilir.

Tıbbi ve cerrahi durumlar: Bazı tıbbi durumlar cinsel cevabı dolaylı olarak etkileyebilir. Bu durumlar artrit, diyabet, kanser ve tiroid durumlarını içerir. Ameliyat geçiren bazı kadınlar, beden imajını etkilediğini ve bu da cinsel isteklerini azaltabileceğini düşünmektedir.

Partneriniz: Eğer partnerinizde cinsel bir sorun varsa, sizi seks konusunda endişelendirebilir.

Hangi Jinekolojik Durumlar İlişkide Ağrıya Sebep Olabilir?

Cinsel ilişki sırasında ağrı, birçok jinekolojik durumun bir uyarı işareti olabilir. Bu koşullardan bazıları, tedavi edilmediğinde başka sorunlara yol açabilir.

Deri bozuklukları: Bazı cilt bozuklukları vulva derisinde ülser veya çatlaklarla sonuçlanabilir. Kontakt dermatit, vulva’yı etkileyen yaygın bir cilt bozukluğudur. Parfümlü sabunlar, kremler gibi cildi tahriş edici bir maddeye verilen bir tepkidir. Kaşıntı, yanma ve ağrıya sebep olabilir. Cilt bozukluklarının tedavisi, bozukluğun türüne bağlıdır.

Vulvodynia: Bu, vulvayı etkileyen bir ağrı bozukluğudur. Ağrı, vestibüle (vajina ağzının etrafındaki alan) sınırlı olduğunda, vulvar vestibulitis sendromu (VVS) olarak bilinir.

Hormonal değişiklikler: Perimenopoz ve menopoz sırasında , kadınlık hormonu östrojen düzeylerinin azalması sonucu vajinal kuruluk   Hormon tedavisi tek tedavi seçenektir. Seks yaparken ya da vajinal nemlendirici sırasında bir kayganlaştırıcı kullanmak da işe yarayabilir.

Vajinit: Vajinit veya vajinanın iltihabı, bir mantar veya bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir. Semptomlar vajina ve vulvada akıntı ve kaşıntı ve yanmadır.

Vajinismus: Vajinismus, vajinanızın açılmasında kasların refleks kasılmasıdır (sıkma). Vajinismus, cinsel ilişkiye girmeye çalışırken ağrıya neden olabilir. Vajinismus farklı tedavi biçimleriyle tedavi edilebilir.

Doğum: Doğum sırasında perine bölgesinde epizyotomi veya yırtılma geçiren kadınlar , birkaç ay sürecek olan cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayabilirler. Tedaviler arasında fizik tedavi, ilaçlar veya ameliyat yer alır.

Diğer nedenler: Pelvik inflamatuar hastalık, endometriozis ve adezyonların hepsi cinsel ilişki sırasında ağrı ile ilişkilidir.

Vajinit Nedir?

Vajinit vajinanın iltihaplanmasıdır. Kadınların üçte biri kadarı hayatları boyunca vajinit belirtilerine sahip olacaktır. Vajinit her yaştan kadınları etkiler, ancak üreme yıllarında en sık görülür.

Vajinite Neden Ne Olabilir?

Normalde vajinada yaşayan maya ve bakteri dengesinde bir değişiklik vajinite neden olabilir. Durum  vajinanın iç yüzündeki mukozanın iltihaplanmasına neden olur. Vajinanın normal dengesini değiştirebilen faktörler şunları içerir:

  • Antibiyotik kullanımı
  • Hamilelik, emzirme veya menopoza bağlı hormon seviyelerindeki değişiklikler
  • Cinsel ilişki
  • Enfeksiyon

Vajinit Nasıl Teşhis Edilir?

Vajiniti teşhis etmek için, sağlık uzmanı vajinanızdan taburcu bir örnek alır ve mikroskop altında bakar. Sağlık uzmanınız ayrıca başka testler de önerebilir.

Vajinit Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi vajinitin nedenine bağlı olacaktır. Tedavi vajinaya uygulanan bir hap veya krem ​​veya jel ile olabilir.

Op. Dr. Feray GÜVENAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı