
Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık kisti sıvı veya diğer doku ile dolu bir kese ya da torbadır. Yumurtalık kistleri çok yaygındır. Çocuk doğurma döneminde veya menopozdan sonra ortaya çıkabilirler . Çoğu yumurtalık kisti iyi huyludur (kanser değildir) ve tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Nadiren, bir kist malign (kanser) olabilir .
Farklı Kist Tipleri Nelerdir?
Kist tipleri aşağıdakileri içerir:
- Fonksiyonel kist – Bu en yaygın yumurtalık kisti türüdür. Genellikle belirtilere neden olmaz. Fonksiyonel kistler genellikle 6-8 hafta içinde tedavi edilmeden kendiliğinden geçer.
- Teratoma — Bu tip kist, cilt ve saç gibi vücudu oluşturan farklı türdeki dokuları içerir. Bu kistler, doğuştan mevcuttur ancak bir kadının doğurganlık yılları sırasında büyüyebilir. Çok nadir durumlarda, bazı teratomlar olarak adlandırılan kansere dönüşebilir.
- Endometrioma – Bu kist endometriozis sonucu oluşur .
Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Çoğu durumda, kistler semptomlara neden olmaz. Çoğu, başka bir nedenden dolayı yapılan rutin bir pelvik muayene veya ultrasonografi sırasında görülür . Bazı kistler, bazı faaliyetler sırasında karında ağrıya neden olabilir. Daha büyük kistlerde torsiyon denilen kendi etrafında dönmeler ve burkulmalar olabilir. Bu şekilde burkulma oluştuğunda genellikle bir tarafta aniden başlayan ağrıya neden olur. Kanayan veya patlayan kistler de ani ve şiddetli ağrıya neden olabilir.
Yumurtalık Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?
- Ultrason: Ultrasonografi kistin şeklini, boyutunu ve yerini gösterir. ayrıca kistin katı mı yoksa sıvı ile mi dolu olduğunu gösterir.
- Kan testleri: CA 125, AFP olarak adlandırılan kan tahlilleri de ne tür bir kist olduğunu anlamamıza yardımcı olur.
Yumurtalık Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?
Kistler için çeşitli tedavi seçenekleri vardır.tedavi kist türüne ve diğer faktörlere bağlıdır. Tedavi seçenekleri, dikkatli beklemeyi ve eğer kist büyükse veya semptomlara neden oluyorsa, ameliyatı içerir.
Dikkatli Bekleme Nedir?
Dikkatli bekleme, kistin boyut veya görünüm olarak değişip değişmediğini görmek için tekrarlı ultrason muayenesi ile kistin izlenmesidir. muayenenin ne zaman tekrarlanacağına ve bu izlemin ne kadar süreceğine karar verilir. Bir ya da iki adet adet döngüsünden sonra birçok kist kendi kendine gider.
Ameliyat Ne Zaman Önerilir?
Kistiniz çok büyükse veya semptomlara neden oluyorsa veya kanserden şüpheleniliyorsa ameliyat önerilebilir. Ameliyatın tipi kistin ne kadar büyük olduğu, yaşınız, çocuk sahibi olma isteğiniz ve ailede yumurtalık veya meme kanseri öyküsü olup olmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Kistinizin benign yani iyi huylu olduğu düşünülürse, laparoskopik olarak kist çıkarılabilir. Açık cerrahide, alt karın bölgesinde yatay veya dikey bir kesi yapılır. Kanser şüphesi varsa veya kist laparoskopi ile çıkarılmayacak kadar büyükse açık cerrahi yapılabilir.
Op. Dr. Feray GÜVENAL
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı